Nyelvi problémák I.

Előfordulhat, hogy a munkahelyeden és odahaza eltérő nyelvi verziót használsz.
Ez bizony sokszor bosszúságot, nem ritkán gondot okoz.
Az Office termékcsalád nemzeti verzióinak készítése során sokféle bakit elkövettek. Ezek egyike, hogy lefordították az Excel függvényneveit is. Szerencsére a különböző nyelvi verziók e tekintetben kompatibilisek, ezzel nincs gond. A probléma akkor jelentkezik, amikor egy angol függvénynévről nem tudod eldönteni, hogy az melyik magyar függvénynév megfelelője, vagy mondjuk az éppen használni kívánt DARAB2 függvényt hogy is hívják angolul...
Ezekben az esetekben jelent nagy segítséget a FUNCS.XLS fájl, ami valamennyi függvénynevet tartalmazza angolul, illetve az adott nemzeti verzió nyelvén is. A fájlt az MS Office program könyvtárában (általában C:\Program Files\Microsoft Office\OfficeNN; ahol NN az adott Office verzió sorszáma\) a ..\1038 mappában találod meg. A fájl nem csak az alapvető munkalap-, hanem az AnalysysToolPak (ATP) és makró függvényeket is tartalmazza. (Ne csodálkozz, hogy olyikról még sosem hallottál, magam is így vagyok ezzel...)
Ha a fájl megnyitásakor engedélyezed a makrók futtatását (közepes vagy alacsony biztonsági szint), akkor olyan kényelmi funkciók is rendelkezésedre állnak, mint a keresés, a függvénynevek rendezése nyelvenként mindkét irányba, valamint a súgó megjelenítése a függvénynéven történő dupla kattintással. (Ez a funkció sajnos nem biztos, hogy működik.)

Szökőévek I.

Mit válaszolnál, ha azt kérném tőled, mondd el a szökőév definícióját?
Bizony tévedsz, ha úgy gondolod, hogy minden néggyel osztható év szökőév!
A helyzet koránt sem ennyire egyszerű. A definíció pontosan így hangzik: szökőév minden olyan év, amely osztható 4-gyel, de nem osztható 100-zal. Kivételt képeznek a 400-zal osztható évszámok, ezek szintén szökőévek. Mindhárom esetben természetesen maradék nélküli osztásról van szó. Amennyiben ezt a számítást nem kívánod fejben elvégezni, írd be a vizsgálni kívánt évszámot az A1 cellába, és az alábbi képletet egy másik cellába:

=HA(VAGY(MARADÉK(A1;400)=0;ÉS(MARADÉK(A1;4)=0;
MARADÉK(A1;100)<>0));"szökőév"; "nem szökőév")

A képlet segítségével könnyen ellenőrizhetjük a fenti definíciót a gyakorlatban: szőkőév volt 1600, 2000, de nem volt az 1700, 1800, 1900!

Csak a tőlem elvárható szőrszálhasogatás kedvéért jegyzem meg, hogy egy további feltételvizsgálattal, vagy adatérvényesítéssel meg kellene oldani a megadott évszám ellenőrzését, azaz, hogy ne lehessen kisebb 1582-nél, minthogy XIII. Gergely pápa ebben az évben hajtotta végre a naptárreformot.

Egy későbbi alkalommal még visszatérek a témára.

Prioritások

Bosszankodtál már azon, hogy megpróbáltad beállítani egy cellára a piros betűszínt, és sehogy nem akart összejönni?
Nos, a jelenség egy lehetséges magyarázata, hogy egyidejűleg több azonos jellegű, de egymástól eltérő formátum is be van állítva a cellára. A különböző lehetőségek meghatárott prioritás szerint érvényesülnek, az erősebb mindig felülírja a gyengébb rangú beállítást. Ha tisztában vagy ezzel a sorrenddel, sok bosszúságtól kímélheted meg magad. Íme a lehetőségek (a leggyengébbtől a legerősebbig):
  1. Felhasználói formázás
  2. Makró
  3. Egyéni számformátum
  4. Feltételes formázás