Bosszantó egy bug(ris bunkó)…

Amikor az ember fia elakad egy program használatával a munkája során, megpróbál a súgóban megoldást találni problémájára. Így aztán szerfelett bosszantó, amikor pont a súgó tartalmaz hibát!
A Word kínálata a csere funkció lehetőségeit illetően felettébb széleskörűek. Többször eltöprengtem már azon, létezik-e olyan felhasználó, akinek minderre szüksége van, aki ezeket valóban (ki) tudja használni. A lehetőségek tárházának hatékony kiaknázásához logikához és nyelvészethez egyaránt konyítani kell. Én magam ritkán használom a csere funkciót, de − mint az Office mélységei iránt érdeklő ember − szívesen foglalkozom ezzel a területtel is.
Szövegszerkesztés óráimon nem győzöm hangsúlyozni hallgatóimnak azt a szabályt, mely szerint egynél több szóköz soha, semmilyen körülmények között nem állhat egymás után. E hiba javítására a cserénél nincs jobb megoldás a dokumentumkészítés végső stádiumában. Az esetleges elgépelésből származó dupla szóközök javítása laza csuklógyakorlat: cseréljünk minden egymás után álló két szóközt egy szóközre. Erre két lehetőségünk is nyílik:
  • Egy fapados megoldás (működik!)
    A Keresett szöveg mezőbe 2 szóközt, a Csere erre mezőbe pedig 1 szóközt írunk, majd addig nyomogatjuk az Összes cseréje gombot, amíg azt az üzenetet nem kapjuk, hogy 0 csere történt.
  • Egy elegáns megoldás (nem működik!)
    Megfogadva a Súgó tanácsát, bejelöljük a Behelyettesítéssel jelölőnégyzetet, illetve a Keresett szöveg mezőbe a _{2,} karakterláncot (_=szóköz), a Mire cseréli mezőbe pedig egy szóközt írunk. Az Összes cseréje gombra kattintunk, és csiribí…, csiribá…, máris az A Keresett szöveg mező érvénytelen kifejezést tartalmaz. hibaüzenethez jutunk!
Hibás leírás a Súgóban
  • Egy korrigált elegáns megoldás (működik!)
    A fenti hibaüzenet oka, hogy a Súgó magyarításakor nem cserélték le vesszőt a hazai beállításoknak megfelelően. A helyes megoldás a fenti beállítások mellett a pontosvessző használata!
A csere beállításai az egynél több szóköz eltávolításakor